مراقبتهای لازم پس از ترمیم با آمالگام/ کامپوزیت
مراقبتهای لازم پس از ترمیم با آمالگام/ کامپوزیت
دندانپزشک ممکن است در ترمیمهای آمالگام، نسبت به سایر مواد، بخش بیشتری از ساختار دندان را تراش دهد تا آمالگام کاملاً با سطح دندان تطابق پیدا کند. همانطور که میدانید، هر درمانی نیازمند مراقبت خاص خود است. همراه ما باشید تا نکاتی درباره مراقبتهای پس از ترمیم آمالگام ارائه دهیم.
معایب آمالگام
آمالگام معایبی دارد؛ مانند حساسیت کوتاهمدت دندان به سرما و گرما پس از ترمیم، رنگ نقرهای آن که ممکن است هنگام خندیدن مشهود باشد. البته باید به این نکته توجه کنید که آمالگام معمولاً برای دندانهای عقبی استفاده میشود و تأثیری بر زیبایی لبخند شما ندارد.
مراقبتهای لازم پس از آمالگام
تا دو ساعت پس از ترمیم، از جویدن و ایجاد فشار روی دندانهای ترمیمشده خودداری کرده و فقط مایعات بنوشید. اگر بعد از این مدت احساس کنید دندانتان ارتفاعی متفاوت از دیگر دندانها دارد، از وارد کردن فشار زیاد روی آن خودداری کنید؛ چراکه این امر ممکن است به شکستن دیواره دندان منجر شود و حتی نیاز به روکش کردن آن پیدا کنید. میتوانید چند ساعت بعد از ترمیم، برای اصلاح ارتفاع به کیلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید.
عدم رعایت توصیهها ممکن است باعث شکستگی یا ریختن مواد ترمیمی شود و شما ناچار به انجام دوباره ترمیم خواهید بود. همچنین، پس از اتمام ترمیم آمالگام، به دلیل اثرات ماده بیحسی و امکان بسته شدن نادرست دهان یا حس نادرست بیمار از ارتفاع دندان، بهتر است در همان جلسه اقدام به برداشت بلندی نشود. اصلاح احتمالی در جلسه بعدی و بر اساس نظر بیمار انجام خواهد شد.
در صورت خالی شدن یا افتادن مواد پرکننده، لازم است هر چه سریعتر به کلینیک مراجعه کنید تا از ایجاد آسیب بیشتر یا شکستن دیوارههای دندان جلوگیری شود.
هیچ محدودیتی برای استفاده از مسواک وجود ندارد؛ اما توصیه میشود تا 24 ساعت پس از ترمیم، از نخ دندان استفاده نکنید. همچنین وجود درد یا حساسیت به سرما و گرما طبیعی بوده و معمولاً طی چند روز برطرف میشود.
ترمیم و پر کردن دندان با استفاده از مواد مختلف انجام میشود که یکی از رایجترین آنها آمالگام است. آمالگام به صورت پودر بوده و ترکیبی از چند فلز است. این ماده در اثر اکسید شدن و قرار گرفتن طولانیمدت در محیط دهان بهتدریج تیره و سیاه میشود. مزایای متعددی برای این روش ترمیمی وجود دارد، اما برای دستیابی به بهترین نتیجه لازم است مراقبتهای پس از ترمیم فلزی (آمالگام) را جدی بگیرید.
مراقبتهای پس از ترمیم فلزی
- ترمیمهای آمالگام برای رسیدن به استحکام کامل نیازمند زمان هستند، بنابراین تا دو ساعت پس از ترمیم از خوردن غذا خودداری کنید (مصرف مایعات مشکلی ایجاد نمیکند).
- طی 24 ساعت اولیه پس از ترمیم، سعی کنید غذای خود را با سمت مخالف ناحیه ترمیمشده بجوید.
- برای صاف کردن و رفع زبری ترمیم، حداقل 24 ساعت بعد از انجام درمان به دندانپزشک مراجعه کنید.
- اگر پس از رفع بیحسی احساس کردید که ترمیم بلند یا تحت فشار است، از اعمال فشار یا گاز زدن روی آن جلوگیری کنید و بعد از 24 ساعت به دندانپزشک مراجعه کنید؛ در غیر این صورت ممکن است ترمیم شکسته یا بافتهای اطراف آن دچار التهاب شوند.
- بسیاری از بیماران پس از ترمیم دندان درد مختصری را تجربه میکنند. این درد ممکن است به دلیل باز بودن طولانیمدت دهان حین درمان، تزریق بیحسی یا فرآیند ترمیم باشد که معمولاً با مصرف مسکنهای معمولی تسکین پیدا میکند.
- حساسیت دندان نسبت به سرما و گرما بعد از ترمیم کاملاً طبیعی است و ممکن است از دو هفته تا چند ماه ادامه داشته باشد. نکته مهم این است که به مرور زمان درد کاهش یابد. در صورتی که درد شدید و تپشدار داشتید، لازم است به دندانپزشک مراجعه کنید.
- به یاد داشته باشید که دندانهای ترمیمشده مقاومت کمتری نسبت به دندانهای طبیعی دارند؛ بنابراین از خوردن مواد غذایی سخت مانند یخ، تهدیگ، آبنبات سفت، پسته و موارد مشابه خودداری کنید.
- دندانهای ترمیمشده همچنان مستعد پوسیدگی هستند، لذا رعایت کامل بهداشت دهان و دندان (دو بار مسواک زدن روزانه و یک بار نخ دندان قبل از خواب) ضروری است.
- برای بررسی وضعیت ترمیمها، مراجعه هر شش ماه یکبار به دندانپزشک پیشنهاد میشود.
- درمان ترمیمی نیازی به مصرف آنتیبیوتیک ندارد.
- مدت زمان باقی ماندن بیحسی در ناحیه ترمیم شده، بسته به نوع ماده بیحسی و متابولیسم بدن فرد، ممکن است بین یک تا چند ساعت متغیر باشد. در این مدت توجه داشته باشید که گونه و لب خود را گاز نگیرید تا زخمی نشوند.
- بعضی افراد ممکن است هنگام تماس قاشق فلزی یا ورقهای آلومینیومی با دندان ترمیمشده حس ناخوشایند شبیه برقگرفتگی را تجربه کنند.
با رعایت این نکات، میتوانید از آسیب یا مشکلات احتمالی برای دندانهای ترمیمشده خود جلوگیری کنید.